Varanger - Vardø - Hornøya

Tur til Varanger - Vardø - Hornøya i april -24


Turen går fra Kirkenes i bil til Varangerbotn og opp langs kysten av Varangerhalvøya til Vadsø og Vardø. 


Å reise til Finnmark har en tersker for oss som bor midt i landet. Det betyr at vi først må ta fly fra Kristiansund til Oslo, for så å bytte fly for videre reise til Kirkenes. Men det var ikke så ille med hensyn til tid. Vi startet med fly kl 06.30 og landet i Kirkenes kl 11.05. Der tok vi ut leiebil. Det er ca 250 km fra Kirkenes til Vardø. Navigatoren sier at det skal ta ca 3,5 timer. I tillegg til jeg, var selvsagt Merete med på turen. 


Den som reiser sammen med en ivrig naturfotograf, vet at slike tidsangivelser er helt urealistiske. Med den naturen Finnmark har å by på, blir det mange stopp underveis. Landskapet var dekket med nysnø og framstod som innbydende vinterlandskap i et praktfullt vær. 

Hovedmålet og drivkraften bak hele turen var Hornøya. Fuglefjellet på Hornøya er viden kjent for sine enorme mengder med sjøfugler.




Gå til galleriet


I mitt galleri finner du en egen "Hornøya-Varanger -24" mappe. Her kan du se mange flere bilder enn det som er presentert her, eller på Facebook. Galleriet finner du ved å trykke på overskriften, eller gå tilbake til første side på hjemmesiden. 

Snødekte vidder langs kysten av Varangerhalvøya.

Andre dag


Etter ei god natt og frokost på Vardø hotell, var vi klare for Hornøya. Første båt til øya gikk kl. 09.00, og der var vi med. En kort båttur på ca 15 min utfra havna. Båtruta er drevet av Vardø havn. En skikkelig finværsdag. Kaldt med ca 5-8 minusgrader og kanskje frisk brisk bris. Kaldt selvsagt, men vi var kledd for vinter. 

Før vi kom helt fram ble vi møtt av store mengder lomvi og lunde som lå på vannet. Helt sikkert tusener på tusener med fugl. Når en stiger i land på Hornøya, så er det toppskarven som er mottakelseskomiteen. Kanskje ble vi litt overrasket over hvor stille det var i fuglefjellet. Ingen lunder å se, noen lomvier, en del krykkjer var det som møttes oss i tillegg til skarven. Til å begynne med vandret vi rundt på stien og ruslet opp mot fyret på toppen av øya. 

På vei tilbake på stien startet det hele. Mengder med fugl tok av fra havet og kom inn mot fuglefjellet. Et spektakulært syn når så mange tusen fugler kommer samtidig over hodene våre. I tillegg blir det et øredøvende lydnivå når særlig lomvien begynner å trenge seg sammen på smale fjellhyller. Det blir masse høylytt kjekling og kurtise. 

Litt dusjing med fugleskitt blir det selvsagt også. Men, hva gjør det når en får oppleve noe slikt? 

Det som er helt unikt på Hornøya, er at fuglene bryr seg svært lite om mennesker som vandrer rolig rundt på stien. Det er derfor lett å komme i posisjon for gode fotovinkler. Ja, det er helt overkommelig å ta flotte fugleportretter med mobilkamera. Merete sitter igjen med masse flotte mobilbilder og videoer. 

Utfordringen for meg ble heller å prøve og begrense antall bilder, jeg vet jo at det skal sorteres og bildebehandles, siden jeg tar raw-bilder. 

Vi var der nesten hele dagen, noe som også gjorde at det ble mer enn nok tid til kunne å sette seg ned og nyte naturopplevelsen. 

Vi har jo vært mange steder rundt i verden med store naturopplevelser, men dette er helt i toppen av det en kan regne med å få oppleve. Det er nok fuglefjell på Svalbard som har enda flere fugler, men der kan en ikke gå på land. På Hornøya kan du gå på oppmerkede stier og utnytte at du får bildevinkler både med fugleperspektiv og froskeperspektiv. 


Fjerde dag


Denne dagen var det retur fra Vardø til Kirkenes. Hadde også vært ute på natta for litt nattfoto. Etter frokost gikk vi på byvandring i Vardø. Det er jo en intim og liten by. Mye er nedslitt, men samtidig ganske spesielt på mange måter. Utrolig mye veggmalerier på ulike bygninger. Den vesle byen er preget av at her har det vært mye slit i mange år. Og det er en arktisk utpost som er værslitt av en uendelighet med krevende vær. 

Det andre som var spesielt når vi gikk og ruslet, var at mange brukte spark som framkomstmiddel, og så og si alle hilste på oss der vi gikk. 

Vi avsluttet ferden vår i Vardø med en skikkelig sterk opplevelse. Vi besøkte da Heksemonumentet på Steilneset. Dette er et minnested over de 91 ofrene for hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet. Der står en stol og brenner døgnet rundt/året rundt. I den lange minnehallen er det et lys for hver av de 91 ofrene, og en beskrivelse av beskyldninger og rettergang mot hver enkelt. Et grufullt monument over en svart periode i landets historie. 

På veien mot Kirkenes hadde vi en del stopp langs fjorden. Vi så masse fugl, og like før vi kom til Vadsø observerte i også en større flokk med stellarand. Der bakset jeg meg ned gjennom snøen og kom forholdsvis bra på skuddhold med kamerautstyret. 

Vi fikk også anledning til å se to par med praktærfugler inne i havna i Vadsø.

Når vi kjørte gjennom Neiden, fikk vi mange flotte skuer med reinsdyr. Fasinerende å se hvordan de sparker bort snøen for å finne næring. 

Vi overnattet i Kirkenes og fly tilbake. Det er ikke så mye mer å si enn at Finnmark er fantastisk for alle som har et nært forhold til natur.


Første dag


Den første dagen gikk med til strekningen Kirkenes - Vardø. Vi hadde booket rom på Vardø Hotel. 

Det var lite trafikk på E6 og på E75, noe som gjorde det veldig greit å stoppe i veikanten etter hvert som naturen bød på flotte panorama, eller det ble observert fugler langs strandsonen. 

Litt vind var det, slik at det ble litt snøfokk på enkelte åpne vidder, som på bildet til venstre. 

Jeg hadde også hele tiden i bakhodet at det kunne være mulig å få sett praktærfugl. Derfor stoppet vi ei stund i Vadsø og ruslet nede i havneområdet ei stund. 

Det var ingen å se, men det var gledelig å se masse ærfugl som var opptatt av pardannelse og kurtise. 

Enda mer begeistring ble det når vi oppdaget noen Stellarender på vei ut av Vadsø. Dette er svært sjeldne fugler som er på vinteropphold i Finnmark. Normalt har de sin tilhørighet i utilgjengelige områder nord i Sibir. Utrolig kjekt å kunne se disse vakre endene her i Norge. 

Tredje dag


Denne dagen hadde vi en plan om å gjøre et forsøk på å finne praktærfugl. Vi hadde sett på havnene rundt i Vardø, men de var ikke å se. Derfor kjørte vi tilbake til Vadsø for å se om de kunne være der. Fra broa som går over til Vadsøya, så vi noen ender som kunne være aktuelle. Når jeg rigget meg til var det mest haveller å se, det er også fine fugler. Så ut av ingensteds, dukket et par med praktærfugl opp. Dette må være en av de vakreste fuglene som kan observeres i Norge. Det er hanfuglen som kler seg i den flotteste drakt en sjøfugl kan vise fram. 

I tillegg kom også fire par med stellarender svømmende nedover sundet hvor jeg stod. For en lykke!

En naturfotograf fra Italia kom også og var nysgjerrig på det jeg holdt på med, en hyggelig fyr. Vi delte en del erfaringer og jeg fortalte om Hornøya, han satte kursen mot Vardø.

Etter denne vellykkede fotojakten satte også vi kursen mot Vardø igjen. 

Det betød at vi rakk en ettermiddagstur til Hornøya. Lyset var enda finere, litt skyer, men et enormt antall fugler. 

Nå satt de fleste fuglene oppe på land og i ura/fjellveggen. Vi opplevde noen utrolige øyeblikk da de aller fleste fugler kastet seg ut fra tilholdsstedet samtidig. Vi kunne ikke se noen akutt trussel, men et eller annet gjorde at alle reagerte samtidig. Et øredøvende leven og sus gikk gjennom lufta. Helt utrolig opplevelse!

Dette ble til opplevelser som jeg er sikker på vil være med oss resten av livet. 

Gå til galleriet


I mitt galleri finner du en egen "Hornøya-Varanger -24" mappe. Her kan du se mange flere bilder enn det som er presentert her, eller på Facebook. Galleriet finner du ved å trykke på overskriften, eller gå tilbake til første side på hjemmesiden.